12 Friluftsliv og naturopplevelse

Bærekraftig friluftsliv og miljøengasjement

Friluftsliv i nærmiljøet er en av de mest bærekraftige aktivitetene vi kan drive med. De fleste i Norge har natur i umiddelbar nærhet. Noen må kanskje ta en kort sykkel- eller busstur. Friluftsliv forbindes ofte med en bærekraftig livsstil. Framfor å reise langt av sted til eksotiske steder utforsker vi kortreiste og klimavennlige alternativer.

Friluftsliv krever verken dyre merkeklær eller avansert utstyr.

Friluftsliv og gode naturopplevelser krever heller ikke dyre merkeklær eller avansert utstyr. Legger vi for stor vekt på utstyret, kan det ta oppmerksomheten vekk fra de egentlige gledene med friluftslivet. Friluftsliv kan nemlig godt gjennomføres på lite ressurskrevende måter, i tillegg til at det er lett tilgjengelig og gir mestringserfaringer og fine naturopplevelser. Mange vil hevde at dette kan være en givende vei til større miljøengasjement. Hva mener du?

Illustration

Vi kan drive med friluftsliv i kroppsøvingstimen, på fritida, sammen med venner og familie. Men friluftsliv er noe man fint kan drive med alene. Mange foretrekker faktisk «aleneheten» og muligheten til å gjenfinne sin egen hvilepuls i møte med naturens rytmer og stemninger. Tida alene kan du bruke til å puste inn skogslufta, ligge i mosen, smake på et modent blåbær eller bade i et bortgjemt lite vann. Men ensom er du ikke i naturen – her er det mye liv.

Friluftsliv kan gi ro og sjelefred.

Denne typen opplevelser er givende i seg selv. De kan gi ro og sjelefred. Men kan disse naturopplevelsene i tillegg gi deg dypere perspektiver på livet du lever, og verdiene du lever etter? Dette er store spørsmål som det er verdt å tenke på, ikke minst fordi vi lever i en tid preget av forbruk og materialisme. Vi har en ressursbruk og et levesett som overskrider naturens tåleevne. Det er ikke alltid så lett å se konsekvensene av dette i det daglige, men vi vet at det ikke er bærekraftig. På nyhetene hører vi om ekstremvær, temperaturendringer og isbreer som smelter. Kanskje møtet med naturen vil gi deg opplevelser som både er sterke og tankevekkende. Kanskje du vil se og erkjenne at naturens sårbarhet er noe som angår deg. Kanskje du vil oppdage at det du blir glad i, det vil du også ta vare på og beskytte. Kanskje du blir en begeistret naturvenn?

Her er noen spørsmål til ettertanke:

 • Hva tenker du selv om utfordringene vi står overfor knyttet til klima og miljø?
 • Har det noe med deg, dine verdier og din livsstil å gjøre?
 • Vil du beskrive ditt forhold til naturen som nært eller distansert?
 • Hva tenker du om at du gjennom friluftsliv kan utvikle vennskapet med naturen?

Fire turer til fire ulike årstider

Her beskriver vi fire forskjellige turer som du kan gjennomføre i nærmiljøet ditt. De er lagt til hver sin årstid. Turforslagene er eksempler på at friluftslivet åpner for ulike naturopplevelser som kan gi oss bevegelsesglede, kunnskapsglede, oppdagerglede og muligheten til å være i og tett på naturen og naturens fred og ro. Håpet er at de fire turene skal inspirere deg til å sette i gang dine egne tur- og friluftslivsprosjekter.

Fire turmuligheter

 1. Bekkevandring en sommerdag
 2. Skilek i vinterskogen
 3. Naturkunst i strandkanten
 4. Traktkantarelljakt i høstskogen
Illustration
På kartet ser du at skogsbilveien ligger mindre enn 50 meter fra elva.

Bekkevandring en sommerdag

Hvor godt kjenner du ditt eget nærmiljø, din egen nærskog? Har du sett nærmere på kartet og blitt nysgjerrig på hva som skjuler seg mellom vann, myrer, stier og høydekurver? De fleste av oss oppsøker og benytter kjente stier og skogsbilveier. Noen har funnet sin favorittsti, enten den følger et høydedrag med utsyn eller snor seg mykt og behagelig gjennom skogsterreng. Å gå utenfor stien og heller vandre langs en bekk kan gi oss opplevelsen av å være alene og i urørt natur. En slik tur byr dessuten ofte på motoriske utfordringer, vakker natur og sjansen til å gjøre oppdagelser i naturen.

Går du langs en bekk, må du balansere på steiner og stokker. Kanskje må du ned på alle fire for å føle deg trygg på at du ikke kommer til å skli eller falle. Eller du må klatre litt. Kanskje må du ut i bekken. Med joggesko og ullsokker kan turen bli like mye rusling i bekken som ved siden av. Er det en fin sommerdag, kan du komme over en fristende badekulp. Når du vandrer langs bekken, er det ikke om å gjøre å bevege seg hurtig gjennom terrenget. Det er snarere om å gjøre å ta seg god tid og bruke lang tid på en kort distanse.

Stopp opp underveis og legg merke til hvordan bekken snor seg i terrenget. Her er det store krefter som har jobbet og fortsatt jobber! Her er små fossefall, vann som skyter fart, bølger og strømmer i flere retninger. Mens du sitter og betrakter, får du kanskje besøk av fossekallen, Norges nasjonalfugl. Den trives i disse omgivelsene. Kanskje hører du svartspettens høye støt når den markerer reviret sitt. Skal du kjenne på, sanse og legge merke til omgivelsene, er det faktisk helt avgjørende å ta seg tid. Kanskje kan en bekkevandring vekke følelsen av å leve litt langsommere, litt mykere og litt dypere?

Illustration
Ja, du blir våt! Men sokker og joggesko tørker overraskende fort i sola.

Skilek i vinterskogen

Illustration

Kjenner du uttrykket «Nordmenn er født med ski på beina»? Vi liker å tenke på oss selv som et vinterfolk, særlig hvis vi presenterer oss for mennesker fra sydligere himmelstrøk. Men om dette virkelig stemmer, varierer nok fra person til person. Kanskje bor du på et sted med lite snø? Kanskje har du foreldre som ikke er så begeistret for vinteren og vinteraktiviteter? Det er mange forhold som spiller inn. Men har du sjansen til å spenne på deg skia og oppsøke en snøkledd skogen om vinteren, oppdager du kanskje den gode følelsen det er å gli uanstrengt gjennom et vinterlandskap. Du kan også bli kjent med snøen i dens ulike varianter. Kuldegrader betyr for eksempel tørr snø som gir godt feste for skiene, mens temperaturer på frysepunktet og litt over gir kram snø som er fin å forme og leke med.

Til denne vinterturen må du finne fram:

 • skiutstyr: skisko, staver og ski
 • varme klær: stillongs, ulltrøye, ullsokker, lue, votter og ytterklær som er ledige og vindtette

Hvor går turen? Skituren kan foregå i nypreparerte løyper som tar deg innover i skogen. Vann og myrer er snødekte og tilgjengelige for skigåing. Mange områder har omfattende løypenett som prepareres nesten daglig. For mange betyr langrenn trening og idrett. Ulikt terreng krever at man veksler mellom ulike skiteknikker. Noen foretrekker diagonalgang, staking, fiskebeinsgange og lett ploging i utforbakkene, mens andre er mer begeistret for fristil, skøyting og teknikker som dobbeldans og padling.

Det finnes offentlige utlånsordninger om du ikke har skiutstyr selv.

Hva om du tar en avstikker inn i skogen? En skitur som går utenfor de preparerte løypene, ut i nysnøen eller ut på skaren, åpner for andre opplevelser. Du må selv gjøre veivalg, ta hensyn til trær og skrenter og legge en løype som snor seg som en slange gjennom terrenget. Noen vil hevde at du kommer tettere på naturen på denne måten, du blir mer oppmerksom på omgivelsene og kanskje mindre på bevegelsene og teknikken.

Statusen på løypenettet finner du på skisporet.no.

Illustration

Det kan være lurt å studere kartet i forkant. Finner du et område med slakt og passe kupert terreng, et terreng uten de store høydeforskjellene? Her inne blir snødekte trær og steiner mer nærværende. La turen gå sakte, men sikkert gjennom denne stemningsfulle naturen. Det er nesten som å bevege seg i et magisk landskap.

En tur gjennom behagelig skogsterreng kan ende i et område som egner seg for skilek. Når du møter terreng som heller nedover, våkner kanskje lekelysten. Da er det bare å benytte sjansen! Utforsk dine egne skiferdigheter, utforsk balanse og tyngdepunkt, og lek ut fra dine egne forutsetninger. Det kan gi sug i magen, den gode følelsen av å mestre og kanskje ender du på trynet i den myke snøen. En tur av denne typen behøver ikke være lang, og den lar seg fint kombinere med kos og fellesskap. Her kan dere fyre opp bålet, finne fram kakao, grille og utfolde dere i snøen.

Skismøring

Illustration

Selv om smørefrie ski er utbredt, er det godt å ha litt basiskunnskap om skismøring som festemiddel for å unngå bakglatte ski. På dager med kuldegrader er det lett å finne en smøring som duger. På dager med kram nysnø er det mer krevende. På varme dager er snøen våt, og da må du til med klistersmøring for å få feste under skiene. Vi oppfordrer deg til å prøve og feile. Skismøring handler om tre ting: å følge med på gradestokken (temperatur), å gjenkjenne konsistensen på snøen (nysnø eller gammel grovkornet snø) og å legge på og gni ut smøringen. Et godt tips er å legge på litt «kaldere» smøring først. Gir ikke det feste, kan du prøve en som er hakket «varmere».

Naturkunst i strandsonen

En tur i strandsonen kan kanskje bringe assosiasjonene tilbake til da du var liten og i større grad hadde blikket til Espen Askeladd: Jeg fant, jeg fant! På en slik tur kan du oppdage, finne, lage og skape. I strandsonen vil lyden av bølger og måker som skriker, være en del av opplevelsen. Sand, busker og svaberg også. Beveg deg langsomt og nærværende mens du studerer skjell og planter. Hva finner du? Hva legger du merke til? Klarer du å gjennomføre turen på en slik måte at du ser etter og legger merke til formene, fargene og linjene som utspiller seg i omgivelsene?

Hvis dere er flere og det er mye snø, gjør dere lurt i å bytte på å gå først.

De fleste turene vi tar, går i kjent terreng uten kart og kompass. Vi går der vi har gått mange ganger før, kjenner omgivelsene og kan veien hjem. Det er trygt og fint, og samtidig som det er kjent, kan variasjoner som vær og årstid bidra til at stien, stedene og omgivelsene stadig framstår i nytt lys.

I strandsonen kan du bruke steiner, skjell, rekved, kvister, blader, nyper og lange siv til å skape din egen kunst. Naturkunst er kunst i naturen. Du lager noe med det du finner, noen ganger ut fra fantasien, andre ganger ut fra en oppgave. Du kan for eksempel ta utgangspunkt i en steinformasjon, en innramming, en linje, kontraster eller noe som minner om et troll. Naturkunsten din rekker kanskje å glede eller vekke oppmerksomheten til noen forbipasserende før den viskes ut av vind eller bølger. Du kan selvfølgelig ta et bilde, men før eller seinere vil naturkreftene overta kunsten.

Illustration
Hvis du har en strand i nærområdet, kan du gå dit. Et ferskvann eller en elvebredde kan være gode alternativ.

Traktkantarelljakt i høstskogen

Dette er et turforslag som stiller krav til både kunnskap og ekspertise. Kanskje du kan ta turen sammen med en erfaren venn, lærer eller et familiemedlem. Vi har tatt utgangspunkt i den spiselige soppen traktkantarell. Dette er en svært vanlig sopp i Norge, men den vokser ikke overalt. Forskjellige typer sopp minner ofte om hverandre, og siden noen sopper er giftige, holder vi oss gjerne unna alle sammen. Men naturen har mye å by på, og med litt kunnskap og noen enkle retningslinjer kan sopplukking og sanking av andre spiselige vekster være både en trygg og spennende aktivitet.

Huskeliste for kort sopptur i nærområdet:

 • klær etter vær
 • sitteunderlag
 • termos med varm drikke
 • reserveproviant (rosiner, sjokolade eller nøtter)
 • kniv og plaster
 • papirpose eller kurv til soppen
 • kart og kompass

Traktkantarell har et hull i midten som kan minne om en trakt. Fargen på hatten er gråbrun, mens stilken går mot gul eller oransje. De vokser ofte i klynger mellom mose og blåbærlyng i barskog. Rillene, eller foldene under sopphatten, er også karakteristiske. Hvis du vil ha mer detaljert informasjon, kan du bruke en soppbok eller digitale hjelpemidler som appen «Soppkontroll», et digitalt redskap som gjør det mulig å kommunisere direkte med en soppekspert.

Hva trenger du for å dra på jakt etter traktkantarell? Det må være høst. Du må oppsøke litt fuktig granskog. En god indikator er at det vokser både mose og blåbærlyng på skogbunnen. Med på turen må du ha en papirpose eller kurv å plukke i. Du må ha en liten kniv, slik at du kan skjære av den nederste delen av stilken. Det er alltid greit å pakke litt utstyr i sekken.

Illustration
Traktkantarell er en av de virkelig flotte soppene i skogen. Ikke bare ser den fin ut, men den er spiselig, og stekt smaker traktkantarell helt fantastisk på en brødskive.

Turen etter traktkantarell må ofte gå utenfor allfarvei. Derfor kan det være lurt å legge en plan i forkant. Hvis du er i et område du kjenner, kan planen være å gå gjennom skogen til du treffer en kjent sti eller vei. Beveger du deg i nytt terreng, kan det være greit å ta med kart og kompass. Bruk kartet til å finne gode ledelinjer og oppfangslinjer du kan forholde deg til.

Illustration

På kartet starer jakten etter traktkantarell i sør (nederst). I åsen opp mot vannet i nord har vi markert området vi skal lete i, med en rødprikket linje. Turen går nordover og oppover (høydekurvene indikerer dette). På kartet har vi tre oppfangs- og ledelinjer, vi har en kraftledning mot vest, en sti mot øst og et vann mot nord som vil «fange oss opp» underveis. Kilde: www.norgeskart.no.

Turen avsluttes med at du renser soppen, tar bort jord og barnåler og forsikrer deg om at det bare er traktkantarell du har plukket. Deretter er det rett i panna. Vi steker soppen med godt smør, salt og pepper. Å kjenne lukten av soppen som damper og steker, er en naturopplevelse i seg selv. God appetitt!

De første gangene du plukker kantareller, må en soppekspert gå gjennom soppen og se at du ikke har tatt med den giftige soppen spiss giftslørsopp.

Sanke mat fra naturen

Hvis traktkantarell ikke vokser der du bor, eller hvis du ønsker å sanke noe du synes er tryggere, er utvalget av spiselige planter stort. Når vi skal sanke mat fra naturen, er det viktig å tilegne seg nødvendig kunnskap i forkant. Hvor finner jeg hasselnøtter? Når på året kan jeg forvente å finne tyttebær? Hvordan ser strandkål ut? Kan man spise brennesle? Gjør det til et personlig prosjekt å utforske naturens smaker. For mange er friluftsliv synonymt med å fiske, jakte og plukke bær og sopp. Dette er en rettighet vi har gjennom allemannsretten. I etterkrigstida ble det faktisk satt opp blåbærtog fra Oslo S som fraktet ivrige bærplukkere langt ut i Nordmarka. Også i dag er det populært å høste fra naturen.

Illustration   Oppgaver

 1. Hvordan vil du beskrive ditt forhold til naturen?
 2. Gi en kort beskrivelse av en fin naturopplevelse du har hatt.
 3. Hvilke planter og bær kan du høste i nærmiljøet ditt?
 4. Dra på en kort oppdagelsestur i nærmiljøet. Underveis på turen skal du bli bedre kjent med en venn i naturen, for eksempel et dyr, et tre eller en bekk. Tenk over hva som skal til for å utvikle vennskapet. Hjelper det å tilbringe tid sammen? Stemmer det at kunnskap og kjennskap leder til vennskap?
 5. Hva tenker du om sammenhengen mellom friluftsliv og miljøengasjement?

Illustration   Sammendrag

 • Friluftsliv forbindes ofte med en bærekraftig livsstil.
 • Friluftsliv kan gi ro og sjelefred. I tillegg kan naturopplevevelsene gi deg dypere perspektiver på livet du lever.
 • Kapitlet inneholder fire turforslag: bekkevandring en sommerdag, skilek i vinterskogen, naturkunst i strandkanten og traktkantarelljakt i høstskogen.
 • Til vinterturen må du finne fram skiutstyr: skisko, staver og ski. Årstida krever varme klær: stillongs, ulltrøye, ullsokker, lue, votter og ytterklær som er ledige og vindtette.
 • De første gangene du plukker kantareller, må en soppekspert gå gjennom soppen og se at du ikke har tatt med den giftige soppen spiss giftslørsopp.